Digitale media dringen door tot het klaslokaal

10/05/2013 15:150 reactiesViews: 20

tablet klaslokaalNu steeds meer leerlingen en studenten in hun dagelijkse leven veelvuldig gebruik maken van internet, smartphones en tablets, kan het onderwijs niet achterblijven. Steeds vaker wordt er ook in het klaslokaal of de collegezaal gebruik gemaakt van dit soort digitale media. Een groep kleuters van groep 4 van de Assendelfste basisschool de Delta kreeg bezoek van het NOS Journaal omdat zij hun lesstof via een tabletcomputer aangeboden krijgen. Al in 2008 deed het digiale schoolbord zijn intrede, een ontwikkeling waar de Nederlandse leersoftwareleverancier Gynzy handig op inspeelt. Zij leveren kwalitatief hoogstaande en eenvoudig toegankelijke software om de nieuwe schoolborden mee te vullen.

De digitalisering in het onderwijs betekent een combinatie van o.a. het digitale schoolbord en software, tablets en bijbehorende apps, virtuele samenwerkingsmogelijkheden, online lesstof, videolessen en volledig webbased onderwijs. Wereldwijd wordt er nagedacht over de vorm en de effectiviteit hiervan. Een bijkomend voordeel van de digitale ontwikkeling is de lagere kosten voor het onderwijs. Vooral in Amerika is hier dringend behoefte aan en wordt Educational Technology (Ed-Tech) en Adaptive Learning steeds normaler.

Hoewel het onderwijs in Nederland snel digitaliseert, staan schooldirecteuren wel voor een uitdaging. Het is nog niet duidelijk wat de digitalisering op pedagogisch vlak voor docenten betekent en wie het digitale klaslokaal gaat faciliteren. Bovendien is de subsidie van het Ministerie van Onderwijs nog ingesteld op het ouderwetse schoolkrijtbord en niet op het gratis aanbieden van tablets aan leerlingen.

Tags:

Reacties zijn gesloten