Gentechnologie

dnaEen interessante discussie die zich de afgelopen 10 jaar op het gebied van biotechnologie heeft afgespeeld is de discussie over gentechnologie. Veel boeren en wetenschappers scharen zich achter het gebruik van deze technologie, omdat het bijvoorbeeld de kosten voor het verbouwen van gewassen kan reduceren. Toch zijn vooral milieuorganisaties fel tegen het gebruik van de technologie.

Het nut van gentechnologie

Met behulp van gentechnologie kunnen nieuwe eigenschappen worden toegevoegd aan planten en dieren. Een voorbeeld op het gebied van gentechnologie in de landbouw is plantmodificatie met behulp van het Bt-gen. Het wordt op dit moment in de landbouw al zeer veel gebruikt, bijvoorbeeld bij de teelt van maïs en katoen. Door de planten uit te rusten met dit gen wordt een eiwit aangemaakt dat giftig is voor rupsen die de plant kunnen beschadigen.

De voordelen van gentechnologie

De voordelen van gentechnologie zijn uiteraard vrij voor de hand liggend. Door middel van het manipuleren van de genen van de plant wordt het verbouwen eenvoudiger en goedkoper. Zo zullen er in het bovenstaande voorbeeld minder planten sterven door rupsen, terwijl er tegelijkertijd minder gif kan worden gebruikt om ongedierte te bestrijden. Hoewel de inkoopprijs van de zaden met gemodificeerd gen hoger ligt dan de prijs van normale zaden, verdienen boeren uiteindelijk toch meer dankzij het gebruik van gentechnologie.

De nadelen van gentechnologie

Gentechnologie heeft echter niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Het grootste gevaar is dat gemodificeerde genen ook in de natuur terecht komen en zich mengen met (verschillende) planten die in de natuur groeien. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een gemodificeerd gen dat planten resistent maakt tegen bestrijdingsmiddel ook terecht komt in onkruid, waardoor het verdelgen van onkruid in de toekomst wellicht een stuk moeilijker zal worden. Daarnaast zijn milieuorganisaties ook bang dat relatief kleine veranderingen in de genen uiteindelijk kunnen leiden tot grote veranderingen in het DNA van de plant.