Morfine in het gedrang?

02/08/2013 09:570 reactiesViews: 3

Steeds vaker blijkt het gif van dieren geneeskundige krachten te bezitten. Na onder andere de ontdekking van slangengif als pijnstiller is nu het gif van de Aziatische duizendpoot aan de beurt. Onderzoekers van onder meer het Kunming Institute of Zoology (China) hebben dit achterhaald in onderzoek bij muizen.

Het experiment

In een laboratorium hebben de onderzoekers muizen gepijnigd om vervolgens de helft van de proefdiertjes het gif toe te dienen. Deze vertoonde uitdrukkelijk minder last te hebben van de pijn. Het pijnstillende effect was soms wel drie keer zo sterk als dat van morfine, zo bleek uit de gepubliceerde studie die verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

PNAS

Wat ook opviel was het gebrek aan bijwerkingen. Met een dosis die wel tien keer hoger dan nodig was, waren er geen merkbare gevolgen voor bloeddruk, hartslag of beweeglijkheid.

Muis vs Mens

Toch blijft het de vraag of deze ‘duizenpotenpijnstiller’ zijn weg naar de apotheek gaat vinden, zo stelt Freek Vonk (bioloog). “Bij experimenten met proefpersonen kan altijd blijken dat het menselijk lichaam op dit type molecuul anders reageert.”

Tot nu toe zijn er door de Amerikaanse gezondheidsautoriteit zes van gif afgeleide medicijnen goedgekeurd voor menselijk gebruik.

Tags:

Reacties zijn gesloten