Nieuw onderzoek naar schadelijkheid cannabis

21/11/2013 16:340 reactiesViews: 10
pet-scan-dopamine

Positronemissietomografie scan

Hoewel wiet en hasj in Nederland mede dankzij het gedoogbeleid door de meeste mensen als onschuldige softdrugs worden gezien, wijzen onderzoeken nog altijd verschillende resultaten uit. Tot op heden mag men volgens het Nederlandse gedoogbeleid op de Opiumwet tot en met vijf cannabisplanten thuis kweken en maximaal vijf gram cannabis op zak hebben. Het kopen en verkopen van cannabiszaadjes is volledig legaal. Een onderzoek van het Imperial College London komt naar voren met nieuwe resultaten.

Dit Engels onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die langere tijd blowen en daar op jonge leeftijd mee zijn begonnen, minder dopamine produceren. Een gevolg hiervan is een verminderde motivatie, wat kan resulteren in slechte studieresultaten en verminderde ambitie in de loopbaan die daar op volgt.

De onderzoeksresultaten

De blowers uit het onderzoek waren allemaal tussen hun 12e en 18e begonnen met het gebruik van cannabis. Opvallend was dat hoe vroeger men begonnen was met blowen, hoe lager de dopamineniveaus waren. Ook gaven alle proefpersonen aan ooit psychotische symptomen zoals angst en achterdocht te hebben ervaren tijdens de periode dat ze cannabis gebruikten. Behalve een verhoogd risico op psychische stoornissen heeft een laag dopaminegehalte nog een ander nadeel. Het vermindert namelijk de cognitieve prestaties, zoals uitgevoerd op school en op het werk. Ook voor het ervaren van genot en blijdschap is dopamine nodig, dus een lager gehalte zorgt al snel voor een neerslachtig gevoel.

The results weren’t what we expected, but they tie in with previous research on addiction. – Dr Michael Bloomfield, Institute of Clinical Sciences

Overeenkomsten met andere onderzoeken

Er is in het verleden al vaker onderzoek naar de effecten van cannabis gedaan, waarbij vergelijkbare resultaten naar voren kwamen. Hieruit blijkt dat langdurig cannabisgebruik het risico op psychische ziektes als schizofrenie aanzienlijk kan verhogen. Wat hierbij opviel was dat de afname van dopamine bij wietrokers vergelijkbaar was met dat van cannabispatiënten. Overigens blijkt uit ander onderzoek ook dat er geen verschil is in dopaminegehalte tussen ex-blowers en mensen die nog nooit geblowd hebben. Wie regelmatig een jointje rookt en zich zorgen maakt kan zich dus geruststellen met de gedachte dat stoppen met blowen een positieve invloed op het dopaminegehalte heeft.

Medicinal Cannabis and its Impact on Human Health

Zie ook de documentaire “Medicinal Cannabis and its Impact on Human Health” (onder), over verschillende resultaten uit wetenschappelijke studies rondom deze controversiele plant.

Tags:

Reacties zijn gesloten