Positief bijeffect Bt-gen ontdekt

10/02/2013 11:580 reactiesViews: 25

Chinese wetenschappers hebben ontdekt dat het Bt-gen in planten niet alleen de natuurlijke vijanden van de plant doodt, maar ook nuttige insecten spaart. Dit komt omdat er bij de verbouwing van Bt-gewassen minder bestrijdingsmiddelen benodigd zijn, waardoor onschuldige, maar nuttige diertjes vaker overleven.

Hoewel het eigenlijk een logische conclusie is, was er nog nooit een onderzoek gedaan naar de ecologische gevolgen van het gebruik van het Bt-gen. Het onderzoek van de Chinezen was dus een unicum en zij telden gedurende een periode van 20 jaar periodiek het aantal beestjes op de katoenplanten op 36 boerderijen in Noord-China. Na het bestuderen van de gegevens kwamen zij tot de conclusie dat het aantal lieveheersbeestjes, spinnen en gaasvliegen in de afgelopen 20 jaar is toegenomen.

Hoewel het een positieve zaak lijkt dat de populatie van deze diertjes op dit moment toeneemt, waarschuwen de Chinese wetenschappers dat we niet te snel moeten juichen. De gevolgen op langdurige termijn zijn immers nog onbekend en we weten niet wat deze toename voor gevolgen zal hebben.

bt-gen

Tags:

Reacties zijn gesloten