Samsung slimme oog afgekeken?

30/04/2013 10:300 reactiesViews: 37

eye-tracking-en-el-Samsung-Galaxy-S4Het is één van de meest fascinerende functies van de Samsung Galaxy S4: de mogelijkheid van de smartphone om via eyetracking een filmpje even op pauze te zetten als je je ogen van het scherm afwendt. Hierbij maakt de smartphone gebruik van de camera aan de voorzijde van het toestel. Deze volgt nauwkeurig de oogbewegingen van de gebruiker. Behalve het pauzeren van een filmpje kan de telefoon zo ook door een webpagina scrollen of het knipperen van de ogen vertalen naar een muisklik. Na Google Glass en digitale contactlenzen een nieuwe stap in de techniek waarbij het steeds gemakkelijker wordt om apparaten te bedienen.

Een geniale uitvinding, maar gaan de credits daarvoor eigenlijk wel naar Samsung? Niet als het aan LG ligt, want dat bedrijf beschuldigt hun Zuid-Koreaanse concurrent ervan inbreuk te maken op patenten die in het bezit van LG zijn. Het gaat hierbij specifiek om de Smart Pause functie, dus het stopzetten van films tijdens het wegkijken van het scherm. LG claimt deze techniek al in 2009 vast te hebben gelegd middels een patent en heeft deze ook al toegepast op de LG Optimus G Pro. LG heeft Samsung nog niet voor de rechter gesleept, maar het is niet uit te sluiten dat dit alsnog zal gebeuren zodra de Samsung Galaxy S4 uiteindelijk verkrijgbaar is.

Samsung ontkent de beschuldigingen ondertussen en beweert dat hun techniek weliswaar vergelijkbaar is, maar wel zo ontworpen is dat er geen patenten worden geschonden. Het zou natuurlijk ook best kunnen dat het LG niet zozeer om het patent te doen is, maar meer om de publiciteit. De aandacht voor Samsung nieuwe smartphone is immers enorm en LG kan ieder graantje dat daarvan meegepikt kan worden goed gebruiken. De Samsung Galaxy S4 is vanaf 27 april in Nederland verkrijgbaar, voor de LG Optimus Pro is nog geen releasedatum bekend.

Tags:

Reacties zijn gesloten