Zijn apps de schoolboeken van de toekomst?

26/04/2013 12:410 reactiesViews: 57

schoolboekenWe lezen de krant op onze tablets en checken elk uur het nieuws op onze nieuwe telefoon. Het lijkt dus slechts een kwestie van tijd voordat ook de ouderwetse schoolboeken gaan verdwijnen. En waarom ook niet, want de papieren boeken zijn jaarlijks een flinke kostenpost voor de ouders van leerlingen. Vooral dankzij de recent ontwikkelde superbatterijen lijken de mogelijkheden hierin zeer aantrekkelijk. Denk daarnaast ook eens aan de ruimte die het in de schooltas bespaart en je vraagt je af waarom eigenlijk nog niet alle schoolboeken digitaal beschikbaar zijn. Ondertussen is er een trend die zelfs nog verder gaat: het vervangen van schoolboeken door apps.

Aangezien het digitale schoolboek nog geen onverdeeld succes is, kan die stap misschien wel overgeslagen worden door direct op apps over te stappen. Het zou een ideale manier kunnen zijn om het lezen van lesstof af te wisselen met oefeningen. Wie al eens een tablet in handen heeft gehad, weet hoe uitnodigend en plezierig apps op dit vlak kunnen zijn. Daarnaast is het natuurlijk ook perfect vanwege de koppeling met internet, waarmee gemakkelijk dieper op de lesstof kan worden ingegaan met externe bronnen, filmpjes en afbeeldingen. Het sluit daarbij ook veel beter aan op de belevingswereld van de leerlingen, die in hun dagelijkse leven ook al gewend zijn aan computers, tablets en smartphones. De smartphone ontwikkelaars spelen hier ook op in door grotere smartphones uit te brengen, zo heeft Samsung bijvoorbeeld naast de populaire S3 haar Galaxy lijn uitgebreid met de Galaxy Note. De Galaxy Note 2 heeft een groot scherm en komt gepaard met de S Pen en maakt zo de naam van het toestel ook daadwerkelijk waar.

Natuurlijk kun je als docent wachten tot de ontwikkelaars van lesmateriaal eindelijk met hun eigen apps komen. Maar er is nu ook een website die je helpt om apps te vinden die al bestaan en een educatieve waarde hebben. Op Eduapp.nl kun je namelijk niet alleen meer lezen over het gebruik van tablets en apps in de klas, maar worden ook bestaande apps beoordeeld op hun potentie in de klas. Zoeken is heel eenvoudig en als je door de apps bladert doe je vanzelf al snel weer nieuwe ideeën op. Deze vorm van lesgeven wordt digitiek genoemd, een samenstelling van digitale didactiek. Veel leraren hebben op dit vlak nog wat koudwatervrees maar wie er eenmaal mee aan de slag gaat zal merken dat studenten heel positief reageren.

Tags:

Reacties zijn gesloten